Esküvői hagyományok – avagy amik nem hiányozhatnak

Az esküvő több ezer éves múltra tekint vissza. Olykor országok sorsa múlt azon, hogy királyok gyermekei egybe keljenek, máskor egy-egy család biztosította vele anyagi jólétét. Az esküvők többsége ma már nem erről szól. Nem az apa választja ki leánya jövendőbelijét, s nem is kerül sor gyermekkorban az eljegyzésre. Ma már az esküvő pusztán szerelemből köttetik, s életünk egy fontos megállója, ahol sok minden eldől. Nyilatkozunk arról ország-világ előtt, kivel szeretnénk leélni hátralévő életünket.

A hagyományok azonban ma is fontos szerepet játszanak a házasságkötésben. Az igazi, nagy lagzikon nem maradhat el a tányértörés, a menyasszony kikérése, sőt, a fejkötés sem. Persze régen másként zajlottak az esküvők, kevesebb volt a külföldről átvett szokás, és leginkább a házasulandók jövőjének biztosítása (lásd menyasszonytánc), illetve a babonák megtartása volt a cél.

Menyasszonytánc

A menyasszonytánc minden esküvő központjában áll. Nem csak azért, mert a gyönyörű, fiatal ara végigtáncolja az éjszakát, de azért is, mert ezzel biztosították a fiatal pár jövőjének alapjait. Mindenki, aki felkéri a menyasszonyt táncolni, egy kalapba pénzt dob, melyet az esküvő végén megkap a fiatal pár. Egyes helyeken szokás, hogy ellopják a menyasszony fél pár cipőjét, melyet valakinek vissza kell vásárolnia.

Pohártörés-cseréptörés

Ez a szokás rendkívül sokféle, minden területen más és más. Egyes helyeken pénzzel teli cserépedényt törnek össze, s a vendégek széttáncolják az összetört cserepet, az ifjú pár pedig összesöpri a pénzt. Máshol az a szokás, hogy az összetört poharat együtt takarítja fel a menyasszony és a vőlegény, így tanúsítva együttműködésüket, egymás segítését.

A gyűrű szimbolikája

A gyűrű szimbolikája egyértelmű. Két egyforma kör, a kör pedig egy soha véget nem érő jel. Ez a jel szimbolizálja, hogy a házasság örökké tart.

A fehér ruha

Ma már nem csak fehér menyasszonyi ruhát találhatunk az üzletben, a hagyományok szerint azonban a fehér az igazi esküvői szín. Korábban a tisztaságot, a szűziességet jelképezte, ma már kevesebben gondolkodnak a szimbolikáján, inkább egyszerű, nemes szépsége miatt választják.

Esküvői babonák

Mint minden fontosabb dologhoz, az esküvőhöz is számtalan babona kötődik. Ma már csak kevés helyen ügyelnek erre, de korábban nagy jelentőséget tulajdonítottak minden apróságnak, ami az esküvő napján történt. A babonák szerint nem szerencsés, ha a menyasszony is dolgozik az esküvői ruha elkészítésén. Jobb, ha ezt másokra bízza. A templom előtt kiszórt rózsaszirmok a gyermekáldást segítik elő, a gyöngysor pedig biztosítja, hogy a menyasszony egyetlen csepp könnyet se ejtsen leendő férje mellett.

Kérjük, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal weboldalunkat, ha érdekesnek találtad:
Share this page via Facebook